-
Zang + geheugen
De gangbare theorie onder hersenonderzoekers is dat het muzikale geheugen langer intact blijft dan andere delen. Ook spreekt muziek meerdere hersendelen aan.
‘Muziek raakt iets aan, waar een ziekte als dementie geen vat op heeft’
Tijdens optredens met de ‘Meiden van de Muzikale Bingo’ hadden we soms met dementerende mensen te maken. Het viel mij op dat deze mensen helemaal opleefden van de liedjes uit hun jeugd. En dat ze de geprojecteerde teksten helemaal niet nodig hadden want ze kenden deze nog helemaal uit hun hoofd! Het is zo hartverwarmend om te zien wat voor effect het zingen van bekende liedjes op hen heeft.
Ik ben daarom begonnen met het 1-op-1 zingen met dementerende ouderen. Ik kom bij hen thuis (‘muziek aan huis’), zodat de setting klein en intiem blijft, zonder teveel prikkels. Samen zingen we een uurtje, drinken een kopje koffie, nog een liedje ter afscheid … enfin, een gezellig middagje voor beiden! Het doet de cliënt veel goed en mij geeft het veel voldoening. Een win-win situatie dus!
Heeft u een familielid die ook gebaat zou zijn bij een uurtje samen zingen? Neem contact met mij op!
Wat gebeurt er bij dementie?
Veel mensen denken dat bij dementie hersencellen afsterven.
Maar dat is de halve waarheid, zegt Erik Scherder “Sommige hersencellen gaan dood, maar zeker niet alle. Een kenmerk van dementie is atrofie, oftewel verschrompeling. De zenuwcellen worden kleiner, maar er is nog wel degelijk sprake van stofwisseling in die cellen”. Wat dat betekent?
Er zijn in de hersenen nog gebieden die je kan reactiveren. Je kunt ze niet genezen, maar wel weer in beweging brengen. Bijvoorbeeld door letterlijk te bewegen of door te gaan luisteren naar muziek.Mensen met alzheimer leven vaak op als ze muziek horen die ze van vroeger kennen. Dit laat zien laat zien hoe je met eenvoudige middelen kunt bijdragen aan meer welbevinden en meer kwaliteit van leven voor degene met alzheimer.
Het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de kamer, even naar buiten.
En als praten niet meer kan is contact nog mogelijk via de muziek en het bewegen.Prof. dr. Erik Scherder en A3ana Kegley bij een optreden tijdens Breinstorm (22 mei 2017)